Coronaprotocol KV Lintjo dd 16-01-2022 (bron: NOC*NSF/KNKV FAQ)

Vanaf zaterdag 15 januari zijn er versoepelingen doorgevoerd in het coronabeleid. Er mag weer binnen-en buiten worden gesport zonder beperkingen van tijdstip, leeftijd of groepsgrootte. Ook mag er gewoon gebruik gemaakt worden van kleedkamers en toiletten. Ook douchen is toegestaan maar wordt bij sportscholen afgeraden omdat dit o.a. een grotere kans op besmetting geeft bij vermenging van groepen.

De belangrijkste beperking is dat er geen wedstrijden tegen teams van andere verenigingen gespeeld mogen worden, zowel oefen- als competitiewedstrijden. Uitgezonderd hierop is de (reserve) Korfbal League, die mogen doorgaan met het spelen van competitie.

Basisregels

Daarnaast blijven de basisregels onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. De basis voor het KNKV is het protocol van NOC*NSF.

De algemene richtlijnen, gebaseerd op de landelijke maatregelen:

  • heb je corona gerelateerde klachten? Blijf thuis en laat je testen;
  • ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak: dit geldt voor iedereen;
  • was vaak je handen met water en zeep, juist ook voor en na bezoek sportlocatie;
  • schud geen handen;
  • neem de gebruikelijke veiligheids- en hygiëneregels voor iedereen in acht.

1,5 meter

houd 1,5 meter afstand van elkaar:

  • iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar;
  • jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar;
  • kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden;
  • in ruimten waar een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht is, is het dragen van een mondkapje verplicht wanneer men zich gaat verplaatsen.

Het afstand houden is niet van toepassing tijdens het sporten.

Mondkapjes

Op sportlocaties is het gebruik van mondkapjes voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht, voor zowel sporters als vrijwilligers tijdens verplaatsing en als je zit. Het mondkapje mag af tijdens het sporten;

Rijd je in de auto met personen uit een ander huishouden? Het advies is dan een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht voor alle sporters vanaf 18 jaar in de zaalaccommodaties. Bij controle dient naast het scannen van de QR-code ook de controle op het legitimatiebewijs plaats te vinden.

Voor mensen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden op de locatie moeten verrichten (zowel betaald als vrijwillig) geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen als ze een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, alle vrijwilligers. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten;

Sporters die klaar zijn met hun sportactiviteit worden daarna bezoekers en moeten vanuit die hoedanigheid de sportvelden, tribunes en ruimten op de sportaccommodatie verlaten.

Een ouder/begeleider van een sporter met beperking hoeft geen CTB te tonen.

Voor ouders bij jeugdteams volgen wij de tekst zoals door NOC*NSF gepubliceerd:

Wat zijn de regels als ik mijn kind naar een training of wedstrijd rijd?

In z’n algemeenheid roepen wij op om het aantal rijouders tot een minimum te beperken. Rijouders die jonge sporters vervoeren naar een wedstrijd van een uitspelend team of omdat de betrokken sportaccommodatie ver weg is gelegen van hun woonplaats (bijv. bij schaatsaccommodaties) zijn in dat geval functioneel aanwezig; zij hoeven in dat geval geen CTB te tonen.

Publiek

Er is geen publiek welkom.

Horeca/kantine

De sportkantines vallen onder de regelgeving voor de horeca en zijn derhalve gesloten. Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt is wel mogelijk zonder coronatoegangsbewijs. Bij afhalen binnen geldt dan wel een mondkapjesplicht. Voor een afhaalpunt binnen geldt de uitzondering CTB-plicht op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden, zodat de CTB plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.

Even helpen in de kleedkamer?

Na overleg met de gemeente is afgesproken dat alle ouders hun kinderen mogen helpen in de kleedkamer met omkleden. Let wel; dit geldt alleen bij de jongste kinderen die dit zelf (nog) niet goed kunnen en graag z.s.m. de kleedkamers verlaten om OF in het grandcafé plaats te nemen OF buiten te wachten. Ouders die meegaan in de kleedkamer graag wel een mondkapje dragen en rekening houden met de 1,5 meter.

Controle

Het MFA bestuur heeft bij ons aangegeven dat wij zelf de CTB-controle dienen te doen. Dit zal wederom een opgave zijn om hier extra mankracht voor in te zetten en daarom is besloten dit door de zaalwacht te laten doen. Aangezien er geen publiek toegestaan is, zal het de komende weken alleen om de sporters vanaf 18 jaar gaan en houden we elke persconferentie wederom goed in de gaten en passen we ons beleid hier op aan indien nodig.

Eenmalig controleren volstaat niet, er moet voorafgaand aan elke activiteit (training/wedstrijd) opnieuw gecontroleerd worden. Ga bij de controle niet zelf in discussie indien niet noodzakelijk en schakel in overleg met de gemeente handhaving in. Maak hierover duidelijke afspraken met gemeente over hoe te handelen bij excessen bij de controle op CTB.

Vragen?

E-mail sturen kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of even bellen/appen naar 06-28135718.